Promenad med familjen på Tjolöholm

februari 7, 2016 i Blogg med yracer

Några bilder från Tjolöholms slott som togs på en eftermiddags promenad med familjen.

Får allt som oftast frågan om jag använder Photoshop och mitt svar är enkelt, självklart! jag sysslar inte med ”Snap shot” jag vill att mina bilder skall sticka ut och att ta fotot är bara halva vägen. Här kommer en liten förklaring om hur jag går till väga med dessa foton här under.

Det som tar mest tid är att vänta på rätt ljus, kan komma till en plats flera gånger och inte ens ta upp kameran ur väskan för ljuset och stämningen finns inte där och då är det bara att åka hem och jag åker hellre hem utan bilder  än får något halvtaskigt kort.

Kommer ljuset får man se över hur solen står och väja intressant plats och framför allt vinkel sen sätter man kameran på stativet kopplar i trådutlösaren, på med rätt ND filter (filter framför objektivet som stoppar ljus för längre slutartider) väljer inställningar manuellt och för landskap brukar det bli långa slutartider upp mot 20 sekunder. Har börjat köra tre olika exponeringar för varje bild en neutral, en för högdagar (himmel) och en för Skuggor (berg, träd) inte alltid jag använder alla tre i färdig bild men vill kunna ha möjligheten att kunna få fram detaljer i alla element i bilden vid framkallning (redigering) om jag vill. Jag fotar alltid i råformat och inte i Jpeg för det ger mig bättre möjligheter att få fram detaljer i färdig bild.

Tidsmässigt skulle jag nog räkna med 2 – 4 timmar för fotograferingen som ger kanske 3-4 bilder som jag är nöjd med

När man kommer hem så börjar andra delen i bilden, först skall alla bilder laddas in i datorn och man går igenom bilderna och väljer ut dom bästa. Sedan görs en generell justering av dom utvalda bilderna i Lightroom till exempel kontrast skärpa brus vitbalans m.m detta tar ca en 1,5h för en vanlig kvälls fotografering.

sedan importerar man en och en bild till Photoshop och bearbetar bilderna där för att få slutresultatet.

Så nej jag sysslar inte med ”snap shot” och enligt mig är bilden inte färdig när den lämnar kameran utan den är bara en byggsten i det färdiga resultatet och jag kan sätta min stämpel på bilden.

Kan tillägga att jag inte sammanfogar två olika bilder som tex byter ut himlen utan sammanfogar bara olika exponeringar av samma bild tagen vid samma tidpunkt för att få fram detaljer i tex skuggorna eller himlen. Kameran fångar sällan vad ögat ser och är bara ett redskap för att få fram det man ser.

Använder även blixtar både små och stora om jag skulle behöva, fotar gärna med bara dagsljus men behöver jag så använder jag gärna blixtarna allt för att få det resultat jag önskar.

Vet att jag är ute på djupt vatten när jag säger detta, men fotografer som säger att dom använder bara dagsljus och skulle aldrig använda blixt kan helt enkelt inte använda blixt och är rädd för att prova o lära sig. Man använder det som finns för att få bästa resultat och om det är blixt så använder man det.

Ett litet tips till er som vill börja fotografera på lite mer än hobby nivå, skriv aldrig ”jag lägger upp alla bilder jag tog” du bedöms efter dina dåliga bilder inte efter dina bästa och alla bilder behöver framkallas och dom som inte håller hög standard skall slängas.